Društveni aktivizam

Ime i prezime trenera: Bekir Šabić i Ismet Purdić

OPIS SEMINARA:

 • Društveni aktivizam je socijalna pojava, svi u njemu učestvuju, međutim jedni su aktivni a drugi pasivni akteri.
  Nosioci plemenitih i pozitivnih vrijednosti trebaju biti prvi i najutjecajniji društveni aktivisti. Ovaj seminar će putem teoretskih znanja i praktičnih vježbi ponuditi učesnicima vještine uspješnog društvenog aktivizma.
 • Otkrit će im ko su društveni aktivisti, kako rade, kako ostavljaju dojam i privlače ljude, te na koji način prevazići prepreke na putu dobrog uticaja na pojedince i društvo. Pored toga, naučit će faze i uvjete društvenog aktivizma bez kojih je društveni aktivista slijepi sijač dobra koji blago baca u blato.
 • U timskoj radionici učesnici će osjetiti mogućnost, slast i moć dobre promjene, iz domena svoje stuke, u društvenom aktivizmu. Zato vrijedi poslušati i uključiti se.

 

CILJNA PUBLIKA (SEMINAR JE NAMIJENJEN):

 • Seminar je namjenjen za profesionalne osobe (javne i društvene radnike) koji žele ovladati vještinama uspješnog i djelotvornog društvenog aktivizma, s ciljem promocije, širenja i usađivanja pozitivnih društvenih vrijednosti koje će unaprijediti društvo i ostvariti smisao ljudskog života, a ujedno potiskivati i efikasno odstranjivati loše i ružno iz životnog okruženja i ljudskog ponašanja.

 

KORISTI OD SEMINARA (POLAZNICI ĆE NAUČITI):

 • Seminar nudi pregled cjelokupnog ciklusa društvenog aktivizma, od pojmova i definicija do metoda i načina društvenog djelovanja i pozitivnog uticaja na društvo, grupe i pojedince, nudeći životne primjere dobrog i lošeg, korisnog i štetnog, uz prikaz društvenih aktivista, dobrih i loših, i metoda njhovog rada.
 • Učesnici seminara će dobiti jasnu sliku društvenog aktivizma; šta treba raditi i kako, kako se suočiti sa problemima i kako iznaći rješenja, te kako dominirati kao društveni aktivista.
 • Na kraju teoretskog dijela seminara timska radionica će omogućiti učesnicima seminara da prožive i osjete jedan društveni problem, za njega iznađu rješenje i postave se kao superiorni društveni aktivisti u odnosu na dati problem i druge društvene aktere.
 • Po okončanju seminara, poimanje društvenog aktivizma će nam biti jasnije, naša uloga u njemu značajnija, a ulagani napori za promjenom i popravljanjem stanja zasigurno, uz Allahovu pomoć, kvalitetniji i djelotvorniji.

 

KRATAK SADRŽAJ SEMINARA:

 • Seminar je dizajniran u četiri modula:

 

1. Društveni aktivizam kao pojava, potreba i izbor pri čemu se obrađuju podteme:

–          Akteri društvenog aktivizma i šta nude,
–          Vrijednosti društvenog aktivizma (vrste, izvori, odnos različitih vrijednosti)
–          Položaj muslimana u društvenom aktivizmu (općenito i strukovno)

 

2. Društveni aktivizam – aktivna a ne pasivna uloga

–          Ko postavlja vrijednosti u društvu i kako (Emiteri društvenog aktivizma – vrijednosti)
–          Kako se vrijednosti prihvataju, usvajaju i žive  (Recipijenti društvenog aktivizma – vrijednosti)

 

3. Faze društvenog aktivizma

–          Utjecajan društveni aktivizam koji ostavlja trajan trag,
–          Instrumentarij za mjerenje uloge i utjecaja društvenog aktivizma,
–          Ima li potrebe za promjenom – naša iskustva u društvenom aktivizu.

 

4. Radionica – povezivanje usvojenih činjenica, vještina i iskustva na praktičnim zadacima društvenog aktivizma iz domena naše profesije.

 

METODE RADA:

 • Metoda izlaganja i diskusije
 • Metoda prezentacije i ilustracije,
 • Metoda pitanja i odgovora,
 • Metoda razgovora i otvorene diskusije,
 • Metoda timskog rada s ciljem primjene usvojenih činjenica, vještina i ličnog iskustva na praktičnim zadacima društvenog aktivizma iz domena naše profesije.