Održan trening za roditelje i odgajatelje o temi “Dijete i mi – komunikacijom do bliskosti”

VijestiNema komentara

U nedjelju, 06.01.2019. godine je održan “prvi dio” treninga za roditelje i odgajatelje na temu “Dijete i mi – komunikacijom do bliskosti” u sali Medzlisa IZ Srebrenik.  Seminar je vodila certificirana trenerica programa “Pet stubova roditeljstva” Merima Bejtagić-Makić. 

Prvi dio seminara je obuhvatio kratki teorijski osvrt o pojmu “bliskost”  i važnosti izgradnje čvrstog i povjerljivog odnosa, te ulogu komunikacije “a naročito neverbalne” u cilju održavanja bliskog odnosa između djeteta i roditelja/odgajatelja.  Učesnice su imale prilike da iskustveno odrade vježbu pozitivne komunikacije “aktivno slušanje” te osjete razliku između aktivnog i pasivnog (neprisutnog) slušanja.

Drugi dio treninga je obuhvatio aspkete koje udaljavaju djecu od roditelja/odgajatelja. Učesnice su, također, kroz vježbu u parovima i igru uloga iskusile neke od “udaljivača” kao što su: kritkovanje, posramljivanje, omalovažavanje itd. Diskusije i refleksije nakon iskustvenih vježbi su bile jako osvještavajuće za učesnice treninga.