U Zenici održan seminar o osnovama prve pomoći

Vijesti, , , Nema komentara

U subotu, 05.04.2014. godine,  u prostorijama zeničke Ekonomske škole CLPU-a je u saradnji sa H.O. Human Apeal International iz Sarajeva organizovao jednodnevni seminar pod nazivom „Osnove prve pomoći“. Seminar su održali treneri mr. Nevzet Kovačević i Ikra dr. Čehajić.

Učesnici ovog seminara bila su djeca školskog uzrasta od 14. do 17. godine  života i imali su priliku da saznaju osnove o pružanju prve pomoći unesrećenim i povrijeđenim licima.

Cilj seminara bio je da učesnici savladaju teoretski i praktični dio o:

–          pristupanju unesrećenim ili povrijeđenim licima i  redoslijedu započinjanja pružanja prve pomoći tim licima,
–          kardio pulmonalnoj reanimaciji (masaža srca i vještačko disanje),
–          zbrinjavanju rana i zaustavljanju krvarenja,
–          pravilnim tehnikama upotrebe zavoja i trougle marame,
–          imobilizacijama,
–          transportu unesrećenih i povrijeđenih,
–          načinu obavještavanja relevantnih ustanova o unesrećenim i povrijeđenim ( hitna medicinska pomoć, vatrogasci i policija), te o
–          ostalim vidovima i vrstama povreda i načinima zbrinjavanja istih (opekotine, utapanja, saobraćajne nesreće, trovanja, ujedi zmije i sl).

Učesnici su u drugom dijela seminara imali priliku praktično pokazali nivo usvojenog znanja o osnovama prve pomoći. Uz neznatne korekcije trenera, učesnici su dosta dobro riješavali postavljene zadatke u kojima su simularne različite vrste povreda.

Prateći aktivnost i pokazane vještine tokom seminara, treneri su na kraju seminara odbarali tri najuspješnija učesnike kojima je organizator dodijelio prikladne nagrade. Nagrađeni polaznici seminara su:

  1. Dizdarević Nezir
  2. Novalić Adil i
  3. Hodžić Irma.

Na kraju, treba istaći da se na seminarima ove vrste može dosta toga naučiti, jer nikada ne znamo hoćemo li sutra biti iskušani situacijama u kojima pravovremenim i pravilnim pružanjem prve pomoći možemo spasiti ljudski život – a blago onome ko spasi jedan ljudski život!