Seminar “Osnove prve pomoći” u Zenici

VijestiNema komentara

U subotu, 09.05.2015. u Zenici, u prostorijama Islamskog pedagoškog fakulteta, održan je seminar “Osnove prve pomoći” za jetime i štićenike Human Appeal International (HAI).

Realizaciju seminara “Osnove prve pomoći” organizovao je Centar za lično i profesionalno usavršavanje iz Sarajeva u saradnji sa partnerskom organizacijom HAI.

U trosatnom izlaganju trener, mr. Nevzet Kovačević, je na jednostavan i prihvatljiv način predstavio, teoretske i praktične osnove prve pomoći, djeci osnovnoškolskog uzrasta.

Rad na ovom seminaru organizovan je kroz naizmjenični oblik kombinovanja prenošenja znanja auditoriju preko: frontalnog oblika predavanja, rada u manjim grupama, radionica, prezentacije, anketiranja i interaktivnog sudjelovanja auditorija i trenera u raspravama.

Uz teoretska saznanja o prvoj pomoći polaznicima seminara je demonstrirano i praktično pružanje prve pomoći ugroženim i povrijeđenim osobama. Trener je prisutnom auditoriju predstavio najsigurnije načine i metode u pružanju prve pomoći kao i savremena dostignuća iz ove oblasti. Seminaru je prisustvovalo 29 štićenika HAI-a.

Na kraju su i polaznici seminara i socijalni radnici, koji vode brigu o jetimima u HAI-u, iskazali svoje zadovoljstvo održanim seminarom, te su izrazili želju da i u narednom periodu prisustvuju ovakvim ili sličnim seminarima na kojima mogu učiti i stjecati znanja koja će im koristiti da pomažu drugim ljudima.